Maroun el-Daccache, (LAU School of Architecture and Design) με
Nihal Halimeh, Fadi Haddad, Aya Abdallah, Rana el-Sanadiki, Davide Casani, Jelnar Obeid, Carlotta Trippa, Nathalie Chaabane
Χώρος: Εκθεσιακός χώρος Αρχιτεκτονικής ΤΑΜ

Η Βηρυτός ως εκτεθειμένη, δυναμική και δημοκρατική πόλη καλωσορίζει όλους τους πρόσφυγες. Η εικόνα της Βηρυτού εκφράζεται μέσα από την εξέλιξη και την ανεξέλεγκτη ταχεία κατασκευή της πόλης αλλά η πραγματική αρχιτεκτονικής της ανακαλύπτεται στα κρυμμένα μέρη της πόλης που αντιπροσωπεύουν την ιστορική και κοινωνική εξέλιξή της.
Αυτή η έκθεση/μανιφέστο παρουσιάζει την «μορφή του παρόντος» της πόλης μέσα από πέντε θεματικές :
- Η Πόλη του διαλόγου: Παρουσιάζεται μια πρόταση δημόσιου χώρου που μετατρέπει τις στέγες των υπαρχόντων κατοικιών στο στρατόπεδο Bourj al-Barajeneh σε χώρο υποδοχής Παλαινιστίων και Σύριων προσφύγων και δημιουργεί δομές επικοινωνίας με την πόλη.
- Η Πόλη των δεινών (αγωνία): το έργο μιλάει για την ιστορία και την θλίψη των κατοίκων του στρατοπέδου Sabra και Chatila μέσα από παρεμβάσεις που θα δώσουν στους κατοίκους προοπτική να συμβάλλουν στην εξέλιξη της πόλης και να επικοινωνήσουν με την κοινωνία της.
- Η Πόλη καταφύγιο: Παρά το αστικό χάος, η Βηρυτός με την μεγάλη της καρδιά, καλωσορίζει και προσφέρει χώρο ηρεμίας για τους πολίτες και τους άστεγους πρόσφυγες.
- Η Πόλη της μνήμης: Μια πρόταση ανάκτησης των εγκαταλελειμμένων περιοχών δίπλα στο λιμάνι η οποία τροφοδοτεί την «συλλογική μνήμη» με την επανεργοποίηση της «παλιάς αγοράς» και των «κοινοτικών πόλων» για την νέα γενιά χωροθετημένη στα παλιά στρατόπεδα των Αρμενίων προσφύγων του 1930.
- Η Βηρυτός και ο Άγγελός της: Παρά την «ατομική μνήμη» που διαχειρίζεται την δυναμική κατασκευή της πόλης, ανάμεσα στην κερδοσκοπία και την επιχειρηματικότητα, υπάρχουν ακόμα πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την πόλη ως τόπο έκφρασης νέων ιδεών που εκτείνονται από το ατομικό στο συλλογικό γίγνεσθαι.